CUBA CLICK!!!

Sunday, December 26, 2010

5 bulan terakhir

5 bulan???? nak beranak ke?? haha CHOIIIII....xsayang molot la tu...tak la...ni aku tgh kira2 bile lagi nak habes blaja kan...kalau ikut firasat aku asenye bln 5 2011 aku habes la blaja kt upm 2...kalu tak sangkut la...hope lepas lar kan...tapi ingat boleh lepas kalu tak siap fyp?? jgn harap...drp aku count ble nak habes blaja bek aku pikir, camne nak bodek sv supaya fyp aku dapat A...hahaha tak baek la pulak...tapi.....ape salahnye sambil menyelam minum air kan...k la kite tukar istilahnye menjadi " berbuat2 baek"...lagi sedap kan dgr...


merenung masa depan...nak jadi datin la gamaknye..haha layak kew???

Monday, December 20, 2010

reunion SKS Batch '00

selamat pagi semua...hari isnin ni terbangun awal pulak...so aku pun ade idea la nak muntahkan story jumaat malam yg lepas...haaa tgk tajuk diatas...before this or senang cite, raya ari tu kan aku ade post n3 pasal raya sakan ku bersama kawan2 skolah rendah kn...ingat lagi??? kali ni kira kami wat kesinambungan cerita la..ala..cam drama siri tu...kui3...tapi kali ni kami buat makan2 di RED WOK bangi kt seksyen 7... harga per head not bad la...food pon banyak...tapi kalu nak bawak family yg besar, tu kena tunggu bonus or gaji la...hahaha...kali ni kami seramai 36 org kesemuanya...aku kira selaku ajk la...di tugaskan menjadi cik ceti...lalalala kejam giler aku malam tu..ayat aku kat dorang lebih kurang camni: " korang sila bayar ye before duduk...sape2 yg dah duduk tu, bayar dulu before cakap"...hahaha kejam x??? aku bukan pe, dah di amanahkan oleh org suh kutip duit...ikutkan jelah...besar ok tanggungjawab aku..malam tu jugak aku bawak special guest...aceceh...aku je yg brani bwk adik n my cayang ok...sume jeles...hahahaha...dah puas chit chat n melantak kami pon pulang around 11pm....but b4 that kami ramai2 begambar dpn kedai tu...fuyooo aku dah cam artis ok..liplap2 flash camera...lalala


ajk melantak terbaek 2010


muke puas hati...perot sudah terisi...

Monday, December 13, 2010

pantun ala-ala kelakar

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery

Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
Kesian betul dengan kau ni
Jarum patah pun kau simpan dalam peti.

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu

Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke.

Air pasang dalam surut pukul lima
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Haloo nyonya, mau tanya sikit
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka?

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan. .

Limau purut masak di dahan
Batang selasih condong uratnya
Limau purut tak boleh makan
Nanti sakit perut nak kena cari ubat.

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan

Sorong papan tarik padan
Buah keranji dalam perahu
Tolonglah jangan makan buah keranji tu
Nanti badan kau orang berbau

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang Indah Water

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit

Buai laju laju
Sampai pokok sena
Woii, jangan buai laju-laju
Nanti kang tercampak kat pokok sena

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap...

Friday, December 10, 2010

sejuk hati...

it was a fantastic...hahahaha gelak puas2 b4 bg salam..............
assalamualaikum semua....hari ni hatiku ceria...lalalala...sampai kul 2 pg ni mata xleh lelap lagi..macam tak percaye je...hari ni result exam sem 5 dah kua..bersyukur sgt2...result sgt memberangsangkan...hajat nak pointer gempak tu trcapai jugak..walaupon bukan 4 flat tapi rasa puas dgn usaha slama ni..alhamdulillah...ingatkan tak berpeluang dah nak dpt pointer cm2..nway result kali ni akan jadi pembakar semangat aku tok final sem nanti...chayok3..tok kwn2 yg berjaya @ lulus dgn cemerlang, tahniah aku ucapkan,.. to those yg kurang bernasib baik, sem dpn cuba lagi k...tiada istilah terlambat untuk kita...salam semua

Tuesday, November 30, 2010

ohhh ATOK....

salam semua...lama dah tak menulis ni...dah keras jari jemari nk menaip...huhu...n3 kali ni nak cerita pasal atok aku pulak..mule2 ari rabu lpas atok di masukkan ke hospital serdang sebab nk operate paru2 berair..tapi godek punya godek upe2nye ade lg 2 lubang kt jantung yg tersumbat..so atok akan berada lebih lama kt hospital...hurmmm weekend ku last week di habeskan di hospital....best gak..dapat makan best2...huhu to atok...get well soon yah...love u grandpa....

Sunday, November 21, 2010

Mimpi menurut Islam

Penafsiran Mimpi Menurut Syarak


Alhamdulillah segala puji selayaknya hanya untuk Allah yang telah menjadikan malam dengan dua kesitimewaan, iaitu tidur dan mimpi.Selawat serta salam mudah-mudahan tetap kepada Nabi Muhammad S.A.W.
Sesungguhnya menafsirkan mimpi adalah perkara yang membolehkan dan menjadikan hati tenang khususnya setelah bermimpi, samaada mimpi baik atau mimpi buruk.Yang di maksudkan memberi ketenangan adalah apabila bermimpi tentang kebaikan, ia bermakna khabar gembira tetapi jika ia bermimpi tidak baik ia berfungsi sebagai peringatan agar berhati-hati.Sebagai contoh mimpi tenggelam di dalam laut dan tidak dapat menyelamatkan diri, ia bermakna akan terjadi perkara yang buruk.

Tindakan Setelah Mimpi


Berbagai cara dan sikap manusia dalam menghadapi mimpi, setelah mereka bermimpi.Oleh itu Islam telah memberi kita tunjuk ajar dan panduan tentang sikap yang perlu kita lakukan setelah kita bermimpi.
Di dalam sebuah hadith yang bermaksud :

" Tidak tetap kegembiraan kecuali mimpi tentang perkara yang baik di mana yang bermimpi adalah seorang lelaki yang baik.Kerana mimpi yang baik adalah khabar gembira dari Allah untuk hambaNya yang baik, sedangkan mimpi buruk daripada syaitan, maka tidak akan membahayakan.Oleh itu jika mimpi buruk janganlah diceritakan kepada orang lain sedangkan mimpi yang baik ( dari Allah ) adalah tidak mengapa dicerita kepada orang lain."

Diriwayatkan Abu Said Khudri r.a.Sesungguhnya dia mendengar Rasulullah S.A.W bersabda:

" Apabila diantara kamu ada yang mimpi menyenangkan ( memberi khabar gembira ), maka ia bermakna dari Allah. maka bacalah hamdalah dan ceritakan ( mimpi yang baik tersebut kepada orang lain), tetapi sekiranya mimpi yang tidak menyenangkan , maka ia bermakna daripada syaitan.Oleh itu mohonlah perlindungan Allah dari kejahatan ( mimpi dari syaitan ), dan janganlah kamu ceritakan mimpi tersebut kepada orang lain, maka mimpi tersebut tidak akan membawa mudarat."
( Hadis Riwayat Bukhari )
Dari penjelasan kedua-dua hadis tersebut di atas nampak jelas sekali bahawa sikap kita dalam menghadapi mimpi ada dua :

1. Sekiranya anda mimpi sesuatu yang memberitakan tentang kebaikan seperti makan, solat dan lain-lain, maka anda segera bersyukur, kerana anda telah mendapat nikmat dan anugerah dari Allah.

2. Sekiranya anda mimpi yang menakutkan atau membimbangkan, maka sikap yang perlu diambil ialah tidak menceritakan mimpi tersebut kepada orang lain, sebab jika anda mimpi yang buruk kemudian diceritakan kepada orang lain maka akan dikhuatirkan ia akan menjadi kenyataan.Seterusnya anda mesti secepatnya bertaubat dan memohon kepada Allah agar mimpi yang menyedihkan dan membimbangkan tersebut tidak menjadi kenyataan.

KAEDAH MENGATASI GANGGUAN MIMPI MENURUT ISLAM

Tidur ialah cara merehatkan badan dan mencari ketenangan fikiran. Sebahagian kita hanya tidur dan rehat secara fizikal tetapi hakikatnya mindanya tidak rehat walaupun ketika dia tidur.

Rasulullah mengajar kita supaya berwuduk sebelum tidur, membaringkan badan di atas lambung kanan serta membaca beberapa doa. Antara amalan yang diajarkan Rasulullah SAW kepada puterinya Fatimah ra yang mengadu sangat penat dengan bebanan kerja rumah yang banyak, baginda menasihatkan puterinya supaya mengamalkan zikir Subhanallah, Alhamdulilah, Allahu akbar sebanyak 33 kali.

Mimpi orang Islam ada tiga peringkat.
Pertama: Bisikan jiwa,

Kedua
Godaan syaitan

Ketiga
ialah gambar gembira daripada Allah. Mimpi sebenarnya tidak akan memenatkan
orang yang tidur jika cara tidurnya betul, kecuali jika dia asyik
terjaga daripada tidur dengan gangguan mimpi.

Jika terjaga, segera bangun berwuduk dan tunaikan solat sunat sebelum menyambung untuk tidur semula. Jika masih gagal, elok berjumpa doktor pakar
bimbang ia penyakit yang perlu diubati.

Tafsir Mimpi Mengikut Islam

* Bermimpi duit terbelah dua alamatnya anda akan bergaduh

* Bermimpi bertengkolok besar atau berbaju besar anda akan menjadi orang berpengaruh atau berpangkat besar

* Bermimpi berkain hijau alamatnya segala kerja yang dilakukan akan mendapat keredhaan Allah Taala.Bermimpi memakai kain memberi alamat anda akan mendapat keuntungan yang besar

* Jika bermimpi kain di pinggang terkoyak alamat keluarganya akan mati dan kalau terkoyak baju alamat kematiannya

* Bermimpi mengenai bunyi gendang di dalam rumah alamatnya pekerjaan anda diberkati

* Jika bermimpi bunyi rebab alamat beroleh kegembiraan dalam hidup

* Jika bermimpi makan kuih apam alamatnya anda akan mendapat harta dan jika makan sehidangan dengan raja atau orang besar kehendak anda akan tercapai

* Bermimpi makan gula alamatnya seseorang akan berduka cita

* Bermimpi makan makanan masam memberi alamat anda akan sakit atau berdukacita

* Jika bermimpi memakan ubat alamatnya anda akan berada dalam keadaan amandansentosa

* Sekiranya bermimpi diri anda telah sembuh dari demam, menandakan cita-citaandaakanberjaya.

* Jika bermimpi muka anda merah atau hitam menandakan anda akan mendapat bahaya.

* Jika bermimpi gigi anda patah menandakan saudara anda akan mendapat kemalanganataumati.

* Jika bermimpi diri anda dipukul orang atau mengalami perdarahan menandakanandaakankehilangan harta.

* Jika bermimpi dimarahi guru, menandakan anda akan dimurkai oleh orang-orang besar.

* Jika bermimpi rumah anda atau rumah orang lain runtuh alamatnya anda akan difitnah.

* Jika bermimpi naik ke rumah besar atau mahligai yang indah anda akan memperoleh kebesaran di dunia dan akhirat.

* Jika bermimpi membuat rumah atau dinding alamatnya anda akan memperolehi kekayaan dan selamat dalam kerjaya anda.

* Jika bermimpi melihat rumah yang tinggi menandakan anda akan berkawan dengan orang jahat

* Bermimpi tangga rumah patah menandakan anda akan dikhianati

* Sekiranya di dalam mimpi anda anda berwudhuk alamatnya pekerjaan anda akan sempurna

* Jika bermimpi tidak boleh berenang atau sesak nafas yang teramat sangat menandakan anda akan memperoleh harta atau ilmu

* Sekiranya anda bermimpi berjalan atau berlayar ke sesuatu tempat yang jauh menandakan anda akan dipermuliakan orang

* Bermimpikan ayam sabung menyambung menandakan anak lelaki anda akan berkawan dengan orang baik

* Jika bermimpi melihat Allah Taala dengan ketiadaan yang menyerupai baginya dengan sesuatu , segala kehendak akan diperolehnya dan dialah WaliAllah yang beroleh kebesaran di dunia dan akhirat

* Sekiranya seseorang bermimpi melihat Rasulullah s.a.w anda akan masuk syurga

* Jika bermimpi melihat malaikat Jibrail a.s datang kepada anda, anda akan mendapat pahala di dunia dan akhirat

* Jikadi dalam mimpi seseorang itu melihat titian siratulmustaqim, seseorangitu akan mendapat pekerjaan yang baik dan dijauhi daripada kejahatan

* Sekiranya bermimpi melihat pendita atau fakir, anda akan dikurniakan sesuatu oleh Allah s.a.w

* Sekiranya bermimpi melihat lelaki lebih ramai daripada perempuan menandakan anda akan mendapat kebajikan

* Jika bermimpi memegang dakwat atau kalam, alamatnya anda akan memperoleh isteri, ilmu dan harta yang halal

* Jika bermimpi mata atau tubuh anda bercahaya alamatnya anda akan memperoleh kebajikan dengan sempurna.

Dalam suatu riwayat dikisahkan, seorang wanita bertanya,"Wahai Rasulullah, sesungguhnya saya bermimpi melihat sebahagian tubuh baginda berada di rumahku".Baginda menjawab, "Sesungguhnya Fatimah akan melahirkan seorang anak lelaki, kemudian engkau yang akan menyusukannya". Tidak lama kemudian Fatimah melahirkan Hussein dan disusukan oleh wanita tersebut. Sesungguhnya mimpi itu dapat ditafsirkan, namun tidak semua orang mampu menafsirkan kebenarannya.
Kesimpulannya Tidak semua mimpi dapat ditafsirkan makna yang terkandung didalamnya. Ada kalanya mimpi bagaikan angin lalu namun ada yang benar-benar menjadi kenyataan. Mimpi insan yang bertakwa merupakan perkhabaran yang akan berlaku, kerana Rasulullah tidak bermimpi melainkan mimpi baginda menjadi kenyataan. Sedangkan mimpi insan yang tidak beriman merupakan berita yang disebarkan oleh syaitan.

tafsir mimpi tentang apa yang dikerjakan dan dilihat

Mimpi berpergian.
Alamat akan kesusahan dalam hati.

Mimpi sedang berjalan disungai.
Alamat akan berduka.

Mimpi berenang di sungai.
Alamat segala niatnya tidak akan terkabul.

Mimpi bergirang hati.
Alamat akan di murkai oleh Yang Kuasa.

Mimpi bermain-main dengan teman-teman.
Alamat akan mendapat sesuatu rintangan.

Mimpi berjumpa dengan sesama manusia.
Suatu alamat yang paling baik.

Mimpi bertelanjang.
Suatu alamat buruk yang akan menimpa diri anda.

Mimpi bearak-arakan.
Alamat bahawa anda dalam kehidupan selalu diliputi peristiwa ngeri, kesibukan
kerja dan lain-lain yang penuh pekerjaan merintang.

Mimpi bercumbu-cumbuan.
Suatu alamat anda sedang dibicarakan orang.

Berlayar diair yang tenang.
Alamat anda akan mengalami suatu kehidupan yang tenang.

Mimpi akan belanja di toko.
Alamat rumah tangga anda dalam kebahagiaan.

Mimpi berpantang minum segala yang memabukkan.
Alamat kesihatan anda baik sekali.

Mimpi melihat orang muda atau anak-anak berkelahi.
Alamat banyak pertikaian dalam rumah.

Mimpi melihat orang berkelahi.
Alamat anda akan mendapat sesuatu keuntungan dalam perdagangan.

Mimpi melihat binatang berkelahi.
Adalah menandakan suatu peristiwa yang tidak enak pandangan mertua atau ipar-
ipar anda.

Mimpi bertaruh.
Ada suatu tanda yang anda sedang mengikat diri dalam suatu risiko yang
mempertahankan keamanan peribadi.

Mimpi sedang berbicara.
Alamat bahawa soal yang selalu digaduhkan akan selesai sendirinya dalam cara
yang menyenangkan .

Mimpi melihat orang boxing atau anda sendiri yang boxing.
Suatu kesukatan dagang dan kerugian besar.

Mimpi anda digantung atau diikat tangan.
Alamat akan terhindar dari kesalahan.

Mimpi tangan diikat dan leher di gantung.
Itulah alamat akan dijauhkan dari kesalahan.

Mimpi dipanggil oleh seorang sakit.
Alamat akan ada kematian sanak famili.

Mimpi dirantai.
Alamat akan kedatangan dengki dalam hati.

Mimpi ditikam orang dengan menggunakan senjata yang tajam.
Alamat akan terang hatinya.

Mimpi jadi raja.
Suatu alamat bahawa anda akan dianiayai oleh orang-orang yang lebih
rendah daripada mu.

Mimpi jatuh dari bukit atau di pohon.
Alamat akan beristeri.

Mimpi diberi pakaian.
Alamat akan panjang usianya.

Mimpi jatuh.
Memberi alamat harus hati2. Dan jika kejatuhan anda jauh atau tinggi maka
anda akan gagal dalam perdagangannya.

Mimpi terjatuh dari tangga atau atap.
Alamat promosi pekeraan anda akan diberikan kepada orang lain jika anda
tidak memperbaiki nilai dari pekerjaan anda.

Mimpi ditinggalkan oleh kawan-kawan.
Alamat akan menemui kekecewaan yang sedikit hari lagi akan datang.

Mimpi mengajak orang yang sedang berpidato atau pertunjukkan.
Alamat akan mendapat banyak kekecewaan dalam sosial dan pergaulan hidup.

Mimpi difitnah orang.
Ertinya anda akan dipuji-puji dalam sepak terjang anda.

Mimpi sedang bergulat.
Menandakan anda hanya menyia-nyiakan banyak tempo dalam sesuatu.

Mimpi main gitar dalam anda bermimpi.
Ertinya anda mempunyai aristik talent yang harus anda pelihara.

Mimpi melihat orang digantung.
Maka orang yang diimpikan itu akan menerima ganjaran Tuhan serta kurnia.

Mimpi mendapat hukuman mati.
Bererti anda akan panjang umur.

Mimpi iri hati kepada seseorang kerana kekayaan.
Pergaulan, kedudukan sosialnya, kebahagiaannya nyatalah dalam kesedaran
merupakan sebaliknya.

Mimpi berjalan dengan kaki telanjang.
Alamatnya dalam pekerjaan yang sedang anda jalankan sekarang harus dengan
selekas mungkin tinggalkan atau ganti dengan pekerjaan lain.

Mimpi mengepung kenduri.
Itulah alamat akan kehilangan barang milik yang telah di percayai.

Mimpi kegilaan ertinya sebaliknya.
Iaitu dalam sesuatu hal yang paling sukar dengan fikiran yang waras segera
anda selesaikan dengan mudah.

Mimpi seolah-olah kekayaan yang tak dapat di hintung.
Alamatnya anda harus lebih berhati-hati dalam setiap mencari rezeki.

Mimpi ada sesuatu kekerasan.
Bererti sebaliknya, iaitu anda akan menghadapi sesuatu ketenangan dalam
pekerjaan.

Mimpi kebanyakan makan.
Alamatnya anda akan kemalangan atau kesialan. Dan jika makan banyak itu
adalah orang-orang, maka alamatnya bagi anda akan berbahagia.

Mimpi dalam kemiskinan.
Bererti bahawa si pengimpi hidup pamiliar dengan penghasilan yang tertentu
jika memang tidak kaya raya.

Mimpi dalam keadaan marah.
Suatu pengertian yang anda termasuk orang2 yang baik dalam pergaulan.

Mimpi kerosakan apa sahaja.
Alamatnya anda harus lebih berhati-hati dalam setiap pekerjaannya.

Mimpi sedang ketawa.
Alamatnya anda akan mendapat rezeki baik yang harus anda pelihara betul2.

Mimpi dalam keadaan malas.
Bererti anda akan medapat perhatian dari apa yang sering anda kerjakan.

Mimpi makan daging gajah.
Alamat akan banyak rezeki anda.

Mimpi makan sayur dimasak kuah.
Alamat akan beroleh harta yang halal.

Mimpi sedang makan.
Alamatnya segala pekerjaan anda akan berhasil.

Mimpi mandi disungai besar.
Alamat hampir mendekati kesucian.

Mimpi diair hujan.
Alamatnya anda akan terluput dari segala bahaya.

Mimpi mandi disamudera.
Alamat akan tetap harta bendanya atau hingga turun-temurun kpd anak cucunya.

Mimpi tengah mandi.
Alamatnya akan sakit atau kesihatannya akan terganggu.

Mimpi melompat.
Segala yang dikehendaki akan berhasil kerana semata-matausaha anda.

Melompat di kali dan tidak kembali lagi.
Alamat akan dekat ajalnya.

Mimpi melompati titian siratulmustaqim.
Alamat akan diluputkan segala kesukarannya dan akan kaya dari harta benda
yang selama ini dicari-cari.

Mimpi memberikan sesuatu kepada orang lain.
Alamat akan tiba kesukaran.

Mimpi memberi makan bayi.
Bererti akan mempunyai anak yang berbahagia kelak.

Sedang jika memberi makan pada seseorang tua.
Bererti perusahan anda akan maju.

Memberi suara kepada kandidat untuk kepentingan kantor.
Bererti suatu kemajuan dalam hidup anda.

Mimpi membaca buku-buku pengetahuan.
Alamat anda menghadapi kebahagiaan hidup.

Mimpi memburu binatang buas.
Alamat akan bercekcok dengan pesero sepekerjaan.

Memburu binatang jinak.
Bererti anda akan dibingunkan oleh kekacauan masyarakat.

Mimpi mencampuri pemburuan orang.
Alamat anda akan memperoleh suatu posisi kejahatan.

Mimpi dalam pelukan.
Alamat akan terlepas dari segala kesusahan yang selama merajalela.

Mimpi mengetam padi atau sebarang kerja memetik.
Alamat menandakan kemakmuran hidup kewangan sukses.Bila masih bercinta,
maka akan bahagia dan tercapai kesentosaan hidup.

Mimpi menangis.
Alamatnya akan memperolehi keuntungan, mendapat khabar baik dari famili atau
teman.

Mimpi mendengar orang menangis.
Ertinya anda menghadapi suatu masalah sulit yang membutuhkan kebijaksanaan.

Mimpi masak nasi.
Alamatnya akan bermanfaat hidupnya bagi orang banyak.

Mimpi membunuh salah satu makhluk berjiwa.
Alamatnya akan makan harta benda yang haram dari sesamanya.

Mimpi memanjat.
Alamat anda akan beroleh harta atau beroleh barang pakaian.

Mimpi membaca Quran atau berdoa.
Alamat anda akan beroleh kebesaran dan barokah atau kesihatan anda dimurahi.

Mimpi mendaki gunung.
Alamatnya akan beroleh kemuliaan dan murah rezekinya.

Mimpi menyelam sambil minum air.
Alamat akan teguh kepercayaannya.

Mimpi menumpang perahu.
Alamat akan hilang susahnya.

Mimpi memperlagakan haiwan dan kita menang.
Bererti segala usaha kita akan berhasil.

Mimpi sedang bersuka-sukaan.
Alamat akan kesakitan, setidak-tidaknya akan kedatangan kesusahan.

Mimpi sedang mengaji.
Akan tercapai segala niatnya.

Mimpi dihinakan orang.
Bererti akan berpisah dari seseorang yang selalu dikasihani disebabkan pertikaian
dan salah faham.

Mimpi sedang diberi pelajaran.
Alamatnya anda akan menghadapi satu situasi yg memerlukan nasihat dan
pertolongan terutama mengenai perkahwinan dan pekerjaan.

Mimpi sedang mengajar iaitu anda sendiri yang mengajar.
Alamatnya akan ada seorang sahabat yang perlu membutuh petunjuk dan nasihat.

Mimpi menyanyi.
Alamat kehidupan anda dengan kebahagiaan dan pendamaian tetapi tidak
merangsang.

Mimpi menemukan suatu pendapat atau ilmu.
Alamat suatu kemajuan dalam kewangan.

Mimpi mengecat atau melukis rumah.
Alamat anda akan mempunyai pengaruh baik terhadap sahabat dan keluarga.

Seorang wanita bermimpi sedang merajut.
Alamatnya ia akan mendapat bahagia dari kebijaksanaan suaminya, rumah
rumah tangganya, anak anak nya dan sahabatnya.

Bermimpi menyusu.
Itulah alamat beroleh rezeki yang harum.

Bila seorang lelaki mencium seorang perempuan.
Alamatnya dia akan dijajah oleh kaum wanita baik sudah kahwin atau masih solo.

Mimpi meminta izin kepada seseorang.
Alamatnya akan beroleh beras dan lain-lain makanan.

Mimpi minum air madu.
Alamatnya akan bersuka ria.

Mimpi yang sangat menakutkan.
Adalah suatu tanda atau alamat bahawa anda dibawah pengaruh orang lain.

Bermimpi mufakat minggat.
Ertinya perkahwinan anda akan menghadapi kebahagiaan.

Mimpi naik kuda.
Ertinya akan mendapat kemuliaan atau dimuliakan oleh orang agung.

Mimpi berolok-olok sesunguhnya tidak baik.
Alamatnya anda dipandang tidak berharga bagi umum. Sedang olok-olok
orang menandakan anda dapat melepaskan diri dari kegelapan dan pandangan
rendah.

Mimpi nama anda dipanggil.
Alamatnya suatu berita baik sekiranya yang memanggil itu anda kenal.Jika yg
memanggil orang asing maka alamatnya adalah suatu kecelakaan.

Bermimpi satu panggilan dalam telefon.
Ertinya suatu urusan yang anda hanya pandangan remeh dimana sesungguhnya
urusan itu agak penting.

Mimpi dapat sesuatu pekerjaan.
Alamatnya anda akan dapat keuntungan.

Mimpi kehilangan pekerjaan.
Alamatnya anda harus berhati-hati lagi mempertahankan pekerjaan anda
sekarang.

Mimpi sedang berlayat.
Alamatnya anda akan berhasil dalam segala pekerjaan atau cita-cita.

Mimpi menjadi seorang pembuangan disalah satu kota atau negeri.
Ertinya akan ada seorang yang menawarkan pekerjaan kepada anda untuk
kemajuan hidup.

Mimpi membaca atau mengikuti peristiwa tentang pembunuhan.
Alamatnya anda akan mendapat pekerjaan ditempat jauh.

Mimpi akan dibunuh oleh seseorang.
Alamatnya anda harus dengan cara segera menjauhkan diri dari sesuatu
perkara jahat.

Thursday, November 18, 2010

salam aidiladha


maaf semua..n3 n ucapan ni lambat post sehari..bukan ape..semalam 1 hari beraya di rumah nenek...tu yang xsempat nak wish...ok!!!...DENGAN LAFAS BISMILLAH SAYA SITI SUHAILA INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA KEPADA SELURUH UMAT ISLAM DI SELURUH DUNIA...

Sunday, November 7, 2010

Demam Exam

sebelum study or menjawab exam..elok amalkan membaca doa ini....


mai abang kacak nak nasihat cikit....

selamat menyambut hari peperiksaan semua...all the best...

siapa Aqil Haziq???









video

Saturday, October 30, 2010

dinner speech com

haaaiiiii uolls...hari ni last kt upm before aku cuti...haha poyo je kan..cuti seminggu je b4 exam...cerita mcm la da cuti sem...anyway alkisahnya entry kali ni nak cerita pasal MAKAN time!!!!yippi..

RABU 27/11:

aku: nima..nak g jamuan x?
nima: ermmm xde duit la wei
aku: ok...aku pon xmau g la...dah la wat kt k10...nk g sna susah

KHAMIS 28/11:

nima: aku nak g jamuan mlm ni la...
aku: haaa??? nak3x
kami: (terkam anna...anna tlg advance duit ek..t aku g bank aku ganti)
aku: nima...aku nk pakai ape mlm ni...ni yg xsuke plan last minute ni
nima: pkai jek ape2..aku pkai kurung moden
aku: ermmm pkai jeans jela
* ( pagi rabu: aku----> kawan2 jgn pkai jeans...pkai lawa2..ni kn majlis ala2 formal)

AKU CAKAP TAK SERUPA BIKIN....wakakakaka

*(malam khamis: ello asfa, kami dah dok tercanguk kt pakguard ni, cair dah make up aku..cepat la)..lalalala driver aku "ok" aje memanjang...hahahaha




Tuesday, October 26, 2010

gejala-gejala student nak amek exam.

Symptom symptom student bila final exam minggu depan.

  1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )
  2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )
  3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.
  4. Time nak exam baru laaa nak full semayang. Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)
  5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.
  6. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.
  7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)
  8. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.
  9. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.
  10. Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)
  11. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.
  12. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)
  13. Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P
  14. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.
  15. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.
  16. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.
  17. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”
  18. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.
  19. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.
  20. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.

p/s; aku rasa even budak pandai yang dah score markah carry marks pon study menggelabah jugak. Cuma diorang steady lagi la dari student yang study last minit. Muehehe. Konklusinya, jangan usik budak nak exam. Cepat je die nak naik darah. Sebab hormone dia semua tengah berlaga-laga. Otak pun dah overload.

Sunday, October 24, 2010

finishing school

puhh....akhirnya...setelah 2 ari berturut2 aku terseliuh lidah..akhirnya selesai jugak finishing school aku....habes program uha uha weekend aku terganggu..hahaha...but actually w/pun ase penat giler tp a lot of things yg dapat aku belajar...ok aku cerita dari day one ok..

SABTU (23OCT):

7.30 ok dek non akak dah sampai fakulti..semangat kental betoi kn...almaklumlah...1st day..ermmm 1st day beselah kami kena wat ice breaking, presentation and communication skills. huhu time group presentation yg best 2..we have to create one product and try to attract people or introduce them towards our product..hahaha speaking habes ni...well...cube teka group aku reka product ape??? haaa....we namely our product as Dclip..haha bunyi cam indah je kan...actually in malay we call it as penyendal pintu jamban...hahahah...beli jgn xbeli..only rm2...another session, aku kne belakon pulak..this time aku bawak watak isabella a.k.a BELLA..ok since last day they keep calling me BELLA..huhu sedap gak name 2 kn..dorng kate sesuai ngn aku yg kecik ni..huhu...xtau nk ase kembang ke kuncup... day one aku dapat balik la awal ckit..

AHAD (24oct):

haa arini kurang sikit skema berbanding semalam..pukul 8.25 baru g fakulti..huhu..pagi2 kami dah kne sign up tok jobstreet and blaja buat resume...then after lunch, asenye sekmen ni yg paling mencabar cz kami kene buat job interview...huhuhu again seram sejuk aku rasa..our instructor siap invite our alumni g yg now work in kementrian pe xsure pulak..ok...dengan gigihnya aku speaking london ok...hahaha...anyway w/pon nebes tahap gaban,tapi terlalu byk experience yg aku n kawan2 dapat belajar...thank Dr.Tengku fadilah@our instructor..die baik sgt n xkedekut ilmu..huhu



even i speak broken english...yg penting confident level tinggi..huhu sorry video ni xleh rotate...korang senget2 kan sikit pale...bia taik telinga senang kua...huhu enjoy

video

Saturday, October 16, 2010

teater "Ranjau"

hari ni kiranya hari untuk melepaskan duit,tenaga dan tekanan...wakaka...sudah lama gile aku tak pegi tengok teater..ni da dapat peluang@paksaan tgk teater free ape salahnya kalau g kn..location pun terbaek...KLCC wa ckp sama lu...tempat yang tak boleh beli ape2...hebat kn...hahaha MAHAL ok!!!...so pekena la kari mamak n nasi td dekat masjid jamek..anyway, back to the story psl teater td..mule2 aku ingat tengok teater monolog 2 buhsan coz never watch before..but then, tadi teater tu sangat gempak...5 stars aku bg...gelak sakan aku sampai bergegar2 otak aku...cm choc shake...eiiiiii...geli2...hahaha aku sampai awal kt KLCC so g la sesi gila gambar kejap..wakaka...then,dah tunggu bagai nak rak baru la dok g tengok teater..pas balik 2 singgah masjid jamek jap g beli shawl...haaa....bile duit dalam poket da nipis, kepala pon mule pusing2 n trus balik tanpa pandang belakang lg...hahaha...





lapar!!!! tunggu turn masuk tgk teater...

kacak kan saya....pengawal istana yg digeruni ramai


saya KELUANG GEGURLZ...

menggatal dengan abang itam jap....i loike...hahaha

tengok...sape kate saya rendah...saya hampir sama tinggi dgn KLCC ok!!! huh

Friday, October 15, 2010

mengapa wanita memerlukan lelaki??

Wanita tidak semestinya memerlukan lelaki, tetapi wanita dan lelaki saling memerlukan, cinta itu anugerah.

Mengapa wanita memerlukan lelaki di dalam hidupnya? Untuk beberapa waktu dahulu, ia begitu memukul-mukul kepala.

Ya, apa perlu seorang wanita yang bebas mempertaruhkan sebahagian besar hidupnya kepada tangan seorang lelaki?

Bukankah lebih hebat jalan dihujung minggu bersama kawan rapat, berkenyit-kenyitan mata kepada lelaki kacak yang saling tidak putus dan tidak lokek senyum tanda salam perkenalan.

Saya mempunyai seorang rakan, sederhana cantik, tidak terlalu kurus tidak terlalu gemuk, tidak terlalu buruk, tidak terlalu jelita, manisnya ada, santunnya memikat orang tua, beragama juga kerana selalu sahaja diceritakan dia terhendap-hendap membawa sejadah masuk ke bilik stor kecil untuk solat, dan dia sentiasa cuba gembira dengan kehidupannya yang solo.

Tetapi saya fikir, saya faham apa yang berputar-putar dalam kepalanya.

Dia tidak dapat berdusta betapa kebahagiaan cinta kawan-kawan membuatnya cemburu, dan membuatnya selalu terfikir-fikir: Apalah perasaan gadis yang dipuja dan dicintai hebat oleh seorang lelaki.

Kawan, saya harap dia membaca artikel ini. Cinta tidak datang dipaksa-paksa. Cinta tidak juga datang kala kita mahukannya. Jika kita mahukan ia menjadi air, ia datang seperti api.

Tetapi, jika kita bersabar dan menerima ketentuan Tuhan, seorang lelaki yang baik akan didatangkan kepada kita juga. Lelaki yang baik itu tidak turun dari langit.

Lelaki yang baik itu juga tidak semestinya datang dengan kepala berketayap, janggut selambak atau harta membuak-buak.

Tetapi lelaki yang baik, jika Tuhan mahukan dia menemani kita sepanjang hayat, membimbing kelakuan kita, menjaga kemurnian kalbu bersama-sama, mendidik, membuka jalan agar kita dapat memperdalam selok belok agama yang barangkali selama ini hanya menjadi pakaian dan lencana, dan memberikan kita zuriat yang halal lagi dirahmatiNya.

Dia akan datang apabila tiba masanya. Lambat atau cepat, maafkan saya, kerana Allah itu yang lebih mengetahui.

Kawan, kedatangan seorang lelaki dalam kehidupan seorang wanita seperti manusia kudung yang diberikan semula sebelah kakinya. Dia menyempurnakan kita.

Namun, tidak kira semasyhuk mana sekalipun perkasihan dua jantina, selain perkara yang cantik-cantik dan molek-molek, kita, wanita, harus bersedia menerima kehodohan-kehodohan perhubungan.

Kerana apabila kita mempersilakan seorang lelaki duduk di samping kita untuk sepanjang hayat, bererti kita harus langsung juga mempersilakan sekian masalahnya berbaring di bahu kita.

Kerana itu tidak hairan jika kita mendengar ada di kalangan kita, gadis, yang merungut-rungut kerana tanggungjawabnya terhadap keperluan hidup lelaki tidak juga berkurangan walaupun belum lagi berkahwin.

Ya, lelaki memang mendatangkan bahagia.

Tetapi lelaki juga mendatangkan sengsara. Namun jika kita bijak menatangnya, semuanya pasti baik-baik sahaja. Itulah adat dalam perhubungan. Yang buruk-buruk pasti ada.

Barangkali daripada si dia, barangkali juga daripada kita, tetapi kita harus cermat mengimbangkannya agar jodoh berkekalan ke hari tua.

Bagi yang sedang galak bercinta dengan lelaki permata jiwa tetapi menerima tentangan keluarga dua pihak, jika anda fikir anda tidak mungkin mampu hidup bahagia tanpa restu ibu bapa, maka ada baiknya anda menyerah kalah saja.

Walaupun tidak saling memiliki, dan cinta tidak juga diwali dan dinikahi, anda dan dia tetap pengantin di dalam jiwa.

Barangkali sudah sampai masanya anda mencari sahaja lelaki lain untuk dibawa pulang menemui ibu bapa.

Bercakap soal kahwin, beberapa kenalan rapat yang dewasa bersama-sama.

Sejak zaman gatal-menggatal kenyit mengenyit kala di bangku pengajian, kini sudah disunting, dan bakal menjadi isteri kepada lelaki yang mereka cintai.

Semoga mereka tak tersalah pilih.

Dan semoga lelaki yang dipilih, melaksanakan tanggungjawab dan melunaskan hak suami isteri.

Wanita, kita dicipta dengan kemuliaan syahadah. Kerana benih seorang lelaki, kita ini tersenyawa, dikurnia tenaga sehingga kita mampu menyibak jalan keluar dari rahim ibu untuk melihat dunia.

Kerana benih seorang lelaki, kita ini ditiupkan jiwa, menjadi manusia, dan mencari seorang lelaki untuk dicintai, sebagaimana ibu diilhamkan Tuhan untuk berkasih sayang dengan bapa.

Dan kerana Tuhan yang Maha Kuasa dan Maha Pencipta, kita wanita, kita ini diciptakan daripada lengkungan rusuk kiri lelaki, tidak terlalu gagah sehingga mengenepi kudrat lelaki, tidak juga terlalu lemah sehingga jatuh menyembah kaki.

Tetapi kerana ciptaan Tuhan itu indah, kita terbit daripada rusuk lelaki, bukan dekat kepala untuk dijunjungi, bukan dekat bahu untuk membebani, bukan dekat lengan untuk dijulangi, bukan dekat jari untuk disakiti, bukan dekat pinggul untuk dihenyaki, bukan dekat lutut untuk ditindihi, bukan dekat kaki untuk ditunggangi, tetapi dekat pelusuk hati untuk dimulia, disayangi dan dicintai.

Andai lelaki itu burung yang terbang, kita adalah angin lembut yang bersisir-sisiran sepanjang perjalanannya.

Tetapi kerana fitrah kejadian Tuhan wanita itu kebergantungan hidupnya harus saja diserahkan kepada seorang lelaki yang boleh melindungi, maka kita pun tidak selamanya mahu menjadi angin semata-mata.

Kita mahu menjadi bunga, menghias sayapnya. Kita mahu terus bersama-sama, terbang dari rendah perkebunan bunga sehingga ke sayup langit terbuka, sehingga jalannya yang paling hujung, sehingga kita tua, rapuh dan mati.

Tetapi kita bahagia dalam dakapannya, semoga kita semua diketemukan dengan jodoh yang baik..InsyaAllah...

Wednesday, October 13, 2010

macam-macam hal

hurmmmmmmmmmm...nk mengeluh panjang dulu...emmmm i know tak baik tapi ni sigh yang positive ok...minggu ni macam2 kejadian jadi dekat kpz ni...semalam ade budak sama floor hilang laptop...tak sampai 10 minit die keluar bilik, laptop lesap...hari ni pulak, member bagi tahu yang ade budak kena histeria weekend ari 2...haishhhh....takut dengar dgn kes2 macam ni...so moral of the story, kena beringat...jgn lalu tempat keras 2...n laptop and harta benda kena simpan n lock bile kua g mane2...pintu kene selalu kunci...ok..INGAT TU ELLA!!!!!

Sunday, October 10, 2010

Beza Suka Dan Cinta

1- Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan
berdegup kencang. Tapi di hadapan orang yang kita
suka, hati kita akan gembira.

2- Di hadapan orang yang kita cinta, musim
sentiasa berbunga-bunga. Di depan orang yang kita
suka, musim itu cuma berangin sahaja.

3- Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang
kita cinta, kita akan kaku. Tapi jika kita melihat
ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan
tersenyum.

4- Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi
malu. Di depan orang yg kita suka, kita akan
tunjukkan imej yang sebenar.

5- Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk
berkata-kata. Di depan orang yang kita suka, kita
akan bebas berkata apa saja.


6- Kita tidak akan merenung mata orang yang kita
cinta. Tapi kita akan selalu merenung mata orang
yang kita suka.

7- Bila orang yang kita cinta menangis, kita akn
turut jua menangis. Bila orang yang kita suka
menangis, kita akan cuba untuk membuat dia gembira.

8- Perasaan cinta bermula dari kata. Perasaan suka
bermula dari telinga. Jadi, jikalau kita berhenti
menyukai seseorang yang kita suka umpama kita
membuang telinga kita. Tapi jika cuba menutup mata
cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang yang
hidup akan mengalami ini dalam hidup mereka.

11 Tips Dalam Berpasangan

1. Beriman

Untuk menjadi pasangan yang lebih baik, kunci pertama adalah menguatkan iman anda sendiri. Dengan adanya pasangan yang beriman, maka pasti hubungan cinta antara kedua pasangan akan mencapai titik yang maksimum.

2. Jangan ‘minder’ dan selalu mengenang masa lalu

Janganlah bersikap minder terhadap pasangan anda. Bila anda pernah membuat suatu kesalahan dimasa lalu , jangan selalu dikenang atau diingat. Berfikirlah positif. Bila anda minder, sama saja anda mengatakan bahwa anda tidak sepadan untuk pasangan anda. Bila anda tidak percaya diri, bahwa anda adalah pasangan yang sepadan untuk dia, maka anda akan benar-benar menjadi pasangan yang tidak sepadan.

3. Romantis

Ketika suatu hubungan cinta mulai mengalami keretakan, tanda pertama yang terlihat adalah mulai berpudarnya romantisme antara pasangan. Umumnya pasangan yang akan retak melupakan bagaimana senangnya ketika pertama kali mereka menjalin hungan tersebut. Suatu hubungan cinta adalah sesuatu yang harus terus menerus dibina dan bersikap romantis dalam membina hubungan tersebut adalah mutlak.

4. Jangan membuat sesuatu hanya kerana ingin membahagiakan pasangan anda

Berapa kalikah anda pernah mengerjakan sesuatu untuk pasangan anda yang sebenarnya tidak ingin anda lakukan, tapi tetap anda lakukan kerana ingin membuat pasangan anda bahagia.. Bagaimana perasaan anda ketika mengerjakan hal tersebut? Setiap kali anda membuat kompromi atas sikap anda tersebut, anda memperlebar jurang hubungan cinta anda. Sebaiknya anda secara jujur mengatakan pada pasangan anda bahawa anda kurang senang mengerjakan hal tersebut, dan mencari alternatif lain untuk mengatasinya bersama.

5. Jangan paksa pasangan anda untuk melakukan hal-hal yang dia kurang senangi

Ini adalah kebalikan dari tip diatas. Kalau anda tahu pasangan anda kurang senang melakukan sesuatu hal, mengapa dipaksakan… ..??


6. Jangan merendahkan pasangan anda

Tidak ada manusia yang sempurna didunia ini. Masing2 mempunyai daya fikir, kerja dan daya tahan tersendiri. Bila anda selalu merendahkan pasangan anda dengan menyalahkan apa saja yang dia salah lakukan, bagaimana anda akan berharap dia akan berbuat benar?

7. Jangan memberi janji yang anda tidak mampu penuhi

Kepercayaan adalah hal penting pada suatu hubungan cinta. Kepercayaan harus dibina dan dikembangkan. Bila anda tidak memenuhi janji anda pada pasangan anda, bagaimana pasangan anda akan percaya pada anda pada masa yang akan datang?

8. Usahakan untuk selalu berada disisinya

Pasangan anda merupakan teman anda untuk seumur hidup… .Usahakan untuk berada disisinya baik dalam suka maupun duka… .

9. Komunikasi

Dunia berubah dari hari ke hari. Bila anda tidak terus menerus berkomunikasi dengan pasangan anda, anda akan terkejut apabila pada suatu hari anda baru menyadari bahwa jurang perbezaan antara anda berdua telah semakin lebar.

10. Jangan berlaku kasar dan semena-mena terhadap pasangan anda

Cukup jelas…
Hormatilah pasangan anda sebagaimana anda menghormati manusia lainnya. Jangan sampai anda lebih menghormati teman anda daripada menghormati pasangan anda.

11. Jujurlah selalu

Biasanya suatu hubungan cinta tidak akan berlangsung lama apabila dibangun dan didasari atas kebohongan. Walaupun pasangan anda tidak pernah mengetahui kebohongan yan tersimpan, tetapi fakta bahwa anda mengetahui kebohongan itu, akan mempengaruhi perasaan anda maupun pasangan anda. Dengan itu, hubungan cinta tak akan mencapai titik yang maksimum.

Rahsia Dahi dan Personaliti Wanita

“Hai..pantang tengok yang berdahi licin sikit. Mulalah nak ‘test power!’” Tentu kamu cukup ‘familiar’ dengan kata-kata seperti di atas tu ? Selalunya orang mengaitkan ‘dahi licin’ dengan perempuan yang cantik dan menawan. Itu sekadar ungkapan saja kan? Bercakap soal dahi ini,tahukah kamu bahawa dengan memandang dahi seseorang saja sudah terungkap lagi rahsia pada diri kamu! Bahayakan..Jadi lain kali sesiapa yang dahinya agak luas tu cepat-cepatlah ‘cover’kannyer sikit.Kalau tidak tentu ada yang boleh menilik perangai dan tingkah laku kamu walau pun baru pertama kali bersua. Kalau kamu nak tahu apa rahsia yang tersirat mengenai dahi kamu tu hah… cubalah baca artikel ini hingga habis.Baca tau, jangan tak baca! Tapi seperti biasa, ada syaratnya. Kenal pasti dulu bentuk dahi kamu tu! Tak susah kan? Siapa cakap susah?

Dahi Jendol
Dahinya agak luas dan seolah-olah ‘benjol’ ke hadapan sedikit. Tapi jangan ingat,orang yang berdahi jendol ini tak cantik tau! Kalau kena gaya rambutnya, memang cantik. Jangan pula asyik mengikat rambut ke belakang. Dahlah dahi tu jendol. Tentu agak ‘buruk’ rupanya. Tapi itu tak penting. Yang penting, apa rahsia disebalik bentuk dahi itu? Sebenarnya si Jendol ni mempunyai keistimewaan tersendiri. Dahi jendol melambangkan bahawa si pemiliknya mempunyai kecergasan yang tinggi. Mereka juga rajin dan cekal dalam usaha mereka untuk mencapai apa yang dihajati dalam hidup. Sifat tanggungjawab mereka juga cukup jelas kerana tiap tanggungjawab yang diberikan pasti akan sangat. Selain itu,mereka juga pandai bergaul danmenempatkan diri mereka didalam apa situasi sekalipun. Tiap manusia ini kan ada kelemahannya. Bagi pemilik dahi sebegini,mereka dikatakan terlalu setia pada cinta hingga boleh membuatkan diri mereka sendiri yang merana. Sekali dia jatuh cinta, sukar untuk dia melepaskan ‘burung’ di dalam genggaman walaupun dia sedar pilihannya itu punya banyak kelemahan! Hai.. untunglah sesiapa yang menjadi kesayangan mereka ni. Tapi usahlah setia ‘membuta’ sangat. Nanti diri yang tewas dan berendam air mata! Setialah pada yang juga benar-benar setia pada kamu! Satu lagi kelemahan mereka ini, punya rasa percaya dan yakin pada diri yang sangat rendah. Sebabitulah mereka perlukan dorongan!


Dahi sempit
Sebahagian dahinya dipenuhi dengan anak-anak rambut yang banyak hingga membuatkan ruang dahinya kelihatan kecil saja. Sifat mereka ini, suka sangat berdikari dan tak suka bergantung pada orang lain. Bagi mereka, tak ‘mati’ kalau hidup sorang- sorang pun. Mereka juga tak mudah menyerah kalah dalam apa juga yang dilakukan. Nampak saja dahi sempit, tapi jiwa dan semangat tak ’sempit’! Kamu yang memiliki dahi ini tentunya bangga bila baca rahsia dahi sebegini. Dikatakan mereka yang berdahi sempit jarang mendapat kesukaran dalam urusan pembelajarannya. Sebaliknya, entah mengapa mereka agak sukar mencari pasangan/kekasih!

Dahi lebar
Wah! Saiz dahinya agak ‘lapang’ dan luas. Kadangkala mereka punya bentuk muka yang kecil tapi saiz dahi membuatkan wajah mereka agak ‘lebar’ di bahagian atasnya. Biasanya mereka ini lebih suka bersikap pendiam dan lebih suka membuat hal sendiri saja. Tapi ini bukan bermakna mereka ini tak suka berkawan. Sebenarnya mereka jarang suka memulakan bicara terlebih dahulu. Kalau ada yang mulakan, boleh saja! Selain itu mereka juga sangat pakar dalam soal ’simpan menyimpan’ ini. Jadi tak hairanlah kalau mereka ini mempunyai banyak wang simpanan! Bagus lah tu, sebagai jaminan masa depan.

Dahi bersegi

Ha! Si dahi bersegi ini rupanya kuat bekerja rupanya. Segala kerja yang dilakukan itu pasti akan dilakukan dengan tekun sekali. Mungkin sebab itu juga dia pasti lebih menonjol daripada teman-teman yang lain di sekolah/pejabat. Kelemahan diri mereka pula,mereka tidak mempunyai ramai teman memandangkan sikap mereka sendiri yang suka memilih teman. Hai..pilih bulu nampak? Mereka juga sukar menjalinkan kemesraan dengan orang lain kerana sikap mereka yang agak kaku memulakan perbualan.


Dahi berbentuk ‘M’ atau ‘hati’
Kuat imaginasi rupanya kamu ni yek! Pantang ada kelapangan asyik nak berangan saja. Sebab itu tak hairanlah kalau mereka ini suka menyendiri. Tapi itu tak bermakna mereka tak suka bergaul tapi mereka lebih ’serasi’ dengan orang-orang yang ’sekepala’ dengan mereka juga. Mereka juga dikatakan sangat beruntung dalam hidup. Ada saja ‘rezeki’ yang mereka dapat. Dah nasib badankan! Kelemahan mereka pula, tidak suka menjadi ketua kerana bagi mereka ia terlalu membebankan dan tidak mampu untuk dipikul. Selain itu,mereka juga’mulut tempayan’ dan sukar simpan rahsia! Jadi awas sebelum kamu ‘membuka’bicara di hadapan mereka. Kalau kamu hendak berita itu ’satu dunia tahu’,bolehlah kamu khabarkan pada mereka! Rahsia sudah bukan rahsia lagi!

Dahi dengan juntaian anak rambut
Rambutnya dibiarkan berjuntaian di dahinya. Mereka dikatakan seorang yang bijak serta sangat pemurah. Mereka juga suka memberikan pertolongan kepada teman – teman yang memerlukan hinggakan kadangkala mengenepikan kepentingan sendiri. Itu menyebabkan ramai yang menyayangi mereka.Kelemahan diri pula, mereka agak boros dalam soal berbelanja. Tak hairanlah,asyik ‘over budget’ saja! Mereka juga sukar bersikap tegas dan lembut hati. Itu menyebabkan mereka mudah dipengaruhi hingga dipergunakan oleh orang lain!

Wednesday, October 6, 2010

minggu terakhir syawal

hari ni dah masuk 27 syawal dah...hurmmm cepatnye mase berlalu...sabtu ni insyaAllah aku akan buat open house sekali lagi khas untuk kawan2 UPM pulak..actually sabtu ni dah masuk 1 zulkaedah...wakaka baru perasan...biarkan jelah..janji niat aku nak jamu kawan2 yg datang...asalnye dieorang nak dtg sabtu lepas, tapi aku pulak ade plan lain...postpone la jawabnye...anyway, aku memang tak ade idea lately nak tulis blog coz sebok dengan asgmnt and FYP..dah masuk week 12 ni.. semua asgmnt dah due date and kena submit..so bermati-matianlah aku membuat asgmnt...plus sabtu sampai selasa ni ade majlis konvo di UPM...agak bz gak tu dengan menshoppingkan diri ini..lalala k guys see u on next story ok...salam

Saturday, October 2, 2010

RAYA@TAMPIN..

syoknyee rayaaaaaaaaa...yahoooooo....minggu2 terakhir raya ni barulah dapat beraya umah my ucuk...semalam pas class habis je kul 12 terus cabut ke komuter serdang nk ke Tampin...walaupun sejam tunggu my ucuk ambik kt stesen komuter seremban, tapi berbaloi gak ase...sampai je kt umah bakal mak mertua aku..hahaha pasan...melantak nasi la aku..lapar giler tak hengat..pukul 4 baru makan..then chit chat ngn mak die...alhamdulillah...mudah serasi...lepas umah my ucuk aku jalan2 lagi g umah nima, pastu umah zaha...mkn kek sarang n ketupat palas...mlm kami ke umah kwn my ucuk, mkn nasi lagi...huhu..kenyang giler...pastu kul 10 lepak putrajaya....awesome giler...time2 gate upm nk tutup la baru kelam kabut aku balik..kalau tak tutup asenye lepak g dengan my ucuk sampai pagi kn...lalala....k la...ade a few pics yg kualiti sangat x baik yang sempat kami snap...zaha lupe bawak camera...frustnyeee....ni pic kami yg perasan berada di paris...hahaha LAYANNNNNNNNNNNNN......







Tuesday, September 21, 2010

raya dengan F.A.M.I.L.Y

raya pertama setiap tahun beselah mesti dekat rumah nenek serdang cz ade atuk an nenek belah mak sahaja...abah anak yatim piatu dari kecik...malam raya n pagi raya dirumah nenek, tak lama sebab tahun ni kami merancang pulang ke pahang rumah pakngah@abang abah...raya sederhana jek cz otak aku mule2 asyik pikir kerja sahaja...aceceh...poyo jek...hahaha layan gambar ok....tak mahu merapu banyak2..korang pon mesti nak tengok gambar je lebih kan


family acik rashid

family abang rizal

mak dan abah

aku dan abang

amir dan atuk

turn orang2 senior makan...hehehe

makngah dan amir

aku dan emak

aku dan abah

raya dengan yang tersayang

raya 2010 ni memang raya yang paling meriah lah bagi aku..mane taknye, bukan setakat dapat jumpa member2 lama, tapi yang paling penting my sayang beraya sampai 2x kat rumah aku...hahaha...mamam sedap ye sayang?? haha..hari pertama konvoi tu aku kena balik awal ckit dari member2 sebab my sayang and friends nak beraya.. aku letih giler time 2 sampai tertidor tunggu my sayang..tapi bile dah tengok je muke die, terus bersemangat..mase tu yang datang adelah azhar, kucai ,shide and sorang lagi kawan die...khai kot name die...dorang datang sekejap je cz nak pergi beraya dekat KL.sedih...tak dapat ikut...tapi kan...........my sayang datang lagi semalam, kali ni sorang jek...aku suruh die datang sebab aritu parents tak de kat rumah, mak suruh die datang semalam kalau nak jumpa parents...lepas die makan, kami pergi open house rumah farahah, beraya rumah ainul dan last sekali pergi rumah ustazah ain. happy sangat semalam sebab 1st time my sayang kenal kawan2 aku..sebelum ni die tak berpeluang nak kenal..hehe lepas beraya 2 kami pergi alamanda tengok wayang..lepas makan malam baru balik...puhhh penat tapi berbaloi2...lepas rindu aku dekat die...cian die gelek beg aku berat2..hehe sebabnye mase beraya tu siang2 lagi aku dah angkut beg sebab nak balik kolej, so humban jelah semua beg dalam kereta die...tapi........paling sakit hati sebab pic kami semalam aku tak amik 1 pon...arghhh...takpelah...simpan dalam hati jelah....sabtu ni maybe aku ke tampin pulak jumpa bakal mertua...kui3...to ADLY ARIFFIN...I LOVE U SANGAT2...cewah..shy2 kucing dah ni...hahaha hari ni aku dah start puasa sunat 6..hope buleh selesai dengan segera...amin

KONVOI 2 (sebelah malam)

ni kira hari kedua konvoi beramai-ramai kami..kali ni sebelah malam..target adalah rumah zainor dan wan zalikha..

SEMUA PIC NI KURANG KUALITI COZ AMK GUNA HP..SORRY







NI DEKAT RUMAH WAN ZALIKHA PULAK...